Gerben en Rianne in Kopenhagen en Stockholm

1 augustus 2010 Kopenhagen

We hebben vandaag geen wekker gezet en worden rond 08:15 wakker. Het ontbijt in het hotel was 14 euro p.p., dus we hebben besloten buiten de deur te eten. Douchen, aankleden en om 09:00 uur zijn we op weg.

Wat ga je bezichtigen als je één dag in Kopenhagen bent? Juist, de kleine zeemeermin. We lopen vanuit het hotel richting het noorden. Als snel belanden we aan de Nyhavn. Verschillende restaurantjes zijn al open en bieden een brunch aan. We kiezen een plekje uit en bestellen dan twee mini-brunches voor 69 kronen per stuk, iets minder dan 10 euro. We krijgen koffie en thee, jus d’orange, toast met jam, een plakje kaas, een plakje ham, een stukje meloen en een salade. Het smaakt ons goed.

Rond 10 uur lopen we verder de Bredgade in. Een stukje verder komen we langs de Marmokirken (de marmeren kerk), maar helaas kunnen we niet binnen kijken, want er is een dienst bezig. Dat heb je op zondagochtend… Aan de overkant vinden we de Amalienborg & Frederiksstaden. Een paleis bestaande uit vier gebouwen rond een groot plein. We nemen foto’s en lopen dan verder naar de Amalie Haven. Hier hebben we een prachtig uitzicht op het (naar onze mening) mooie Operaen (Operagebouw). Ook hier nemen we foto’s en lopen daarna verder langs het water. Even later zien we een replica van de David van Michelangelo. Hij staat voor het gebouw waar de Koninklijke afgietsels bewaard worden. Aan de overkant van het water zien we nog een onderzeeër en een marineschip.

Nadat we het uitzicht hebben bewonderd lopen we verder richting Kastellet. Voor de Kastellet staat nog een beeld van de godin Gefion. Uiteraard worden ook hier foto’s genomen. We lopen vervolgens langs de Kastellet richting de kleine zeemeermin. Daar aangekomen zien we de steen waar ze op zou moeten zitten, maar het kreng zelf is er niet. Blijkbaar heeft ze een uitstapje gemaakt naar de expo in Sjanghai. Je zou toch denken dat die chinezen inmiddels wel zo rijk zijn dat ze naar Kopenhagen toe kunnen komen, maar nee, de bezienswaardigheid die bovenaan ons lijstje stond moest zo nodig daarheen gehaald worden. We fotograferen dan maar alleen de steen en lopen dan weer verder.

We lopen het Kastellet door en gaan dan richting het oosten naar de grote parken van Kopenhagen. We zien grappige huisjes, mooie kerken en natuurlijk toeristen (vul zelf maar een bijvoeglijk naamwoord in). We lopen langs het Nationaal museum voor de kunst en het geologisch museum. Daarna lopen we het park van het Rosenberg Slot in. Daar rusten we even uit en eten een krentenbol. Nadat we onze voeten wat rust hebben gegeven, lopen we verder richting het centrum. In een kleine supermarkt kopen we wat te drinken en plastic mesjes (eindelijk gevonden, kunnen we morgen onderweg naar Stockholm toch nog picknicken). Op het Nytorvplein lunchen we op een terras. Daarna lopen we verder naar Tivoli. Onderweg komen we nog een beeld tegen van Hans Christiaan Andersen. Uiteraard nemen we weer een foto en lopen dan naar de ingang van Tivoli.

Voor 95 Kronen p.p. (ongeveer 12 euro) zijn we binnen. We zien attracties en heel veel restaurantjes. We besluiten eerst maar eens een rondje te lopen. Elke attractie kost weer geld en wachttijd in een lange rij. Per attractie 25 Kronen, of een dagpas van 205 Kronen. Aangezien Gerben een beetje een held op sokken is wat betreft attracties (naar eigen zeggen durft hij wel, maar kan zijn maag het gewoon niet aan…) geven we hier maar geen geld aan uit. Tijdens ons rondje komen we het zusje van de kleine zeemeermin tegen. Het is een exemplaar dat gewoonlijk in bezit is van de afstammelingen van de kunstenaar die het beeld heeft gemaakt, maar omdat het origineel in Sjanghai is, zijn zij zo aardig geweest hun exemplaar tijdelijk aan Tivoli uit te lenen.

Onze voeten beginnen redelijk moe te worden, dus we besluiten op een bankje uit te rusten. Hier kunnen we een stel eendjes bekijken. Ze hebben een redelijk avontuurlijk karakter, wat er best vermakelijk uitziet. Af en toe komt er ook nog een lelijke grote eend om de hoek kijken. Rond 17:00 uur besluiten we ergens iets te gaan drinken en later te eten. De vraag is: waar? Na weer een rondje gelopen te hebben en geconstateerd te hebben dat alles overal even duur is, strijken we neer op een terras aan het meer. Gerben eet lamschenkel, Rianne wienerschnitzel.

Na het eten lopen we via het Christianborg Slot naar het hotel. Daar tikken we ons verslag, en gaan dan vroeg slapen voor de lange rit van morgen.

[ngg_gallery=53;
width=800;
height=600]

Bladwijzer de permalink.

2 reacties op Gerben en Rianne in Kopenhagen en Stockholm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.