Gerben en fam Raeven in Berlijn

20 oktober, zonnig, 12 graden.

De laatste keer het ontbijt. Inpakken en daarna met z’n allen naar de Gedächtnis Kirche. Nu zijn we er als hij wel open is, dus gaan we naar binnen om foto’s te maken en rond te kijken. Daarna splitsen we weer op.

IMG_3852.jpg

Pa en Arnoud gaan naar de plek van de bunker van Hitler. Deze is niet te bezichtigen, er staat alleen een plakaat. Ma, Gerben en Rianne gaan naar the Story of Berlin. Hier wordt uitgebreid verteld over de geschiedenis van Berlijn met enkele decoraties om een impressie te geven. Het is mooi opgezet met duidelijke verhalen. Het behandelt de tijd van de keizers, maar ook de wereldoorlogen en de scheiding van oost en west. Uiteraard staan hier ook nog een paar stukken van de muur. Nadat we alles gezien hebben, kunnen we nog 20 minuten wachten op een rondleiding door de atoomkelder, we hebben geen zin om hier op te wachten.

We pakken de bus naar het KaDeWe en zien daar pa en Arnoud weer. We drinken wat en splitsen dan op om te winkelen. Helaas is alles schreeuwend duur en zijn we snel uitgekeken. Aan de overkant van de straat kopen we nog wat souvenirs en gaan dan terug naar het KaDeWe om te eten. We scheppen ons bord vol, want in de trein krijgen we geen warm eten.

IMG_3869.jpg

Langzaamaan gaan we terug richting hotel om onze bagage op te halen. Daarna gaan we naar het HauptBahnHof. Hier kopen we nog wat te eten voor onderweg, wachten op de trein en stappen dan in. Het was een mooi weekend met veel bezienswaardigheden.

Berlijn blijft een mooie, leuke stad. Tot de volgende keer!

Route:

Toegift:
We hadden een voorspoedige terugreis verwacht, maar helaas zat dat er niet in. Zodra we Nederland in rijden, komt de marechaussee langs voor paspoortcontrole. We maken er grapjes over en vragen waarom dit nodig is, we zijn tenslotte in de EU. We krijgen uitleg en een folder. Even later zien we de marechaussee zelf ook de folder grondig doorlezen, blijkbaar snappen ze het eingenlijk zelf ook niet.

Tegelijkertijd stopt de trein in Oldenzaal. Een plaats waar de trein niet hoort te stoppen. We krijgen te horen dat er een aanrijding is geweest. Een half uur later vertellen ze dat het een aanrijding met een persoon is en dat beide sporen zijn versperd (hoe groot was dat persoon?!). Weer wat later krijgen we te horen dat we met z’n allen naar Zutphen moeten om daar over te stappen naar Arnhem, daar over te stappen naar Utrecht en daar over te stappen naar Amsterdam.
Tijdens het stuk van Zutphen van Arnhem word opeens de volgende zin omgeroepen: “Het volgende station is goor!” We kijken elkaar aan en iedereen ligt in een deuk, zo was er toch nog iets te lachen.
Maar al met al kost dit ons toch 2 uur extra, waardoor we pas om half 2 in bed liggen. Door deze gebeurtenis komt pa wel nog een docent van de universiteit tegen, het zal weer eens niet.

In de trein naar Amsterdam probeert Arnoud nog een taxi te laten regelen door de NS, wat wel lukt, ware het niet dat de taxi niet op tijd is komen opdagen. Helaas pindakaas. Nu maar een mooie klachtenbrief naar de NS voor een vergoeding. Volgende keer toch maar vliegen?

Extra:
Op arnoud’s site is zijn verslag van het weekend te lezen.

Bladwijzer de permalink.

3 reacties op Gerben en fam Raeven in Berlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.