18 oktober, zonnig, 10 graden.

9 uur zitten we met z’n allen aan het ontbijt. Worst, eieren, yoghurt, kwark, keus genoeg. We eten genoeg om de ochtend door te komen.

Na het ontbijt vertrekken we met z’n allen richting de Kaiser Wilhelm Gedächtnis Kirche. Deze is nog dicht, maar de poederdoos ernaast is wel te bekijken. Er worden foto’s gemaakt en dan lopen we naar het Europa centre. Het is zaterdag, dus we kunnen helaas niet naar boven. Pa kijkt nog even in een winkel en daarna splitsen we op. Pa en ma richting de Prenzlauer Berg. Arnoud, Gerben en Rianne richting de Reichstag.

IMG_3596.jpg

Onderweg stoppen we nog bij de Siegssäule en het huis van de president. Overal worden uitgebreid foto’s gemaakt. Na de Reichstag lopen we naar de Brandenburger Tor. Het is lekker druk, dus een mensloze foto is niet te maken. Achter de Tor staan nog een paar kloten in uniform om een stempel in je paspoort te zetten, maar daar moet wel voor betaald worden. Vervolgens lopen we naar het Holocaust monument. Hier zijn natuurlijk mooie composities te maken met de camera, dus we vertoeven hier wel even. Onder het monument is nog een soort documentatiecentrum. De detectiepoortjes ontbreken niet en het onvriendelijke personeel lijkt wel uit een andere tijd te komen… We lopen er doorheen, bekijken wat gegevens en foto’s en lopen dan weer naar buiten.

IMG_3636.jpg

We vervolgen onze weg richting Potsdamer Platz. De moderne gebouwen nodigen uit om uitgebreid foto’s te maken, vooral het aparte dak van het Sony Centre krijgt veel aandacht. We beginnen ondertussen wel honger te krijgen, maar de Potsdamer Platz biedt niet echt uitkomst. We besluiten vast op weg te gaan naar Checkpoint Charlie. We gaan met de bus, want onze voeten moeten natuurlijk niet overbelast raken. Een halte verder stappen we weer uit. Vlakbij het Checkpoint is een café waar we een broodje eten en een flesje drinken kopen. Dan bekijken we het Checkpoint waar wederom een paar kloten in uniform staan. Wil je met ze op de foto? Dan mag je een euro neerleggen. Voor alle stempels in je paspoort mag je 10 euro neerleggen.

IMG_3682.jpg

Na Checkpoint Charlie pakken we de metro naar Unter den Linden. We lopen langs de staatsbibliotheek die begroeid is met bladeren in mooie herfstige kleuren. Vervolgens lopen we naar de kathedraal van Berlijn. Daarna lopen we door naar de Berliner Dom om foto’s bij daglicht te maken. Voor we hier arriveren, nuttigen we de langverwachte Curry Wurst. Het smaakt goed. Ondertussen bellen we pa en ma om te vragen waar zij uithangen. Ze zijn niet ver, dus ze komen wel naar ons toe. Tijdens het wachten wordt er meermaals door een stel Indiërs (?) gevraagd of we Engels spreken. We kijken elkaar aan en vragen elkaar of we snappen wat ze zeggen. Het duurt lang voor het kwartje valt, maar dan laten ze ons toch met rust.

Na een kwartier komen pa en ma ook aan. We lopen met z’n allen naar de bus en gaan naar Alexanderplatz. Daar bekijken we de wereldklok en pakken vervolgens de U-bahn naar de Bernauerstrasse. Hier staat nog een origineel stuk muur. Het is goed te zien waar niemandsland was en waar de muren stonden. De graffity is wel van de muren afgeschrobd, jammer, want juist daaraan kon je zien wat de mensen bezig hield. We lopen nog een documentatiecentrum in en bekijken daar een film over de muur. Hierna beginnen we toch wel moe te worden, dus lopen we naar de S-bahn om vervolgens naar het hotel te gaan. Hier rusten we nog wat uit voordat we gaan eten.

Om 18:00 vertrekken we naar het restaurant naast het hotel. We eten wederom echt Duits eten. Arnoud wil een gerecht met kalkoen, maar in plaats van de kalkoen een schnitzel, zo gezegd, zo gedaan. Pa eet forel, Ma eet wienerschnitzel, Rianne ook en Gerben eet jägerschnitzel. Het bier vloeit rijkelijk. Na het eten gaan pa en Arnoud nog de stad in om foto’s in het donker te maken. De rest gaat terug naar het hotel om uit te rusten van deze drukke dag. Tot morgen!

Route:

Door admin

3 gedachten over “Gerben en fam Raeven in Berlijn”
  1. Mooi verhaal, we kunnen zien dat jullie genoten hebben…Prachtige foto’s ook…Leuk om jullie impressies te kunnen lezen..
    grtz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.