Fam. Van der Laan in het Sauerland met opa en oma

Dinsdag 27 december 2016
We staan op tijd op, kleden ons aan en ontbijten. Rianne en Isis wandelen nog even naar de winkel, Gerben pakt de laatste spullen in. Ondertussen arriveren opa en oma bij ons huis, maar oma is haar zonnebril vergeten, dus vertrekken ze weer. Als Rianne en Isis weer terug zijn, komen opa en oma weer terug. Rond half elf vertrekken we richting het Sauerland.
De reis verloopt voorspoedig, maar niet nadat we na 10 meter nog gestopt zijn om te discussiëren of we nou wel of niet alles hebben meegenomen. Rond 12 uur stoppen we vlak over de Duitse grens om wat te eten. Gerben neemt een curryworst, Rianne en Isis frietjes en oma een broodje. Opa heeft zijn eigen brood bij zich.

Na twee korte files komen we rond drie uur bij het huisje aan. Een gezette vrouw verschijnt uit een raampje. Ze geeft opa de sleutel en vertelt dat de eigenaresse vanavond nog een en ander komt vertellen. Het huisje ziet er netjes uit. Een keuken met vaatwasser, maar geen vleesmes, een badkamer en twee slaapkamers. Het tweepersoons bed heeft aan één kant een plank en kinderdekbed, Isis mag dus samen met Gerben in een bed, Rianne ligt helemaal alleen in een éénpersoonsbed (boehoe). De tv heeft maar 10 zenders, maar het ergste is nog dat de beloofde WiFi hier geen bereik heeft. Wat dan wel weer leuk is, is de glazen deur van de hal naar de kamer. “Opa loopt daar nog een keer tegenaan” voorspelt Gerben. En ja hoor, wel twee keer vandaag.
Nadat we hebben uitgepakt rijden we naar Willingen om boodschappen te doen. Isis mag met een kinderkarretje de boodschappen verzamelen; feest! Als we alles hebben, wil ze niet betalen, want ja, dan moet ze ook haar karretje inleveren en dat is NIET LEUK! Met wat gejammer loopt ze toch mee naar de auto. ’s Middags worden de koeien nog gevoerd, dus opa gaat een kijkje nemen met Isis. Ze vindt de koeien wel heel groot, maar de kalfjes zijn gelukkig wel leuk. In het huisje maakt opa ragout met spätzle. Isis smikkelt het lekker op, wij trouwens ook.
Rond half acht wil Isis naar bed, ze heeft vanmiddag ook maar twintig minuten geslapen. Ze slaapt snel. Gerben, Rianne en oma doen nog een potje Carcassonne en houden het rond half elf ook voor gezien.

Woensdag 28 december 2016
Na een wat onrustige nacht wordt Isis om zeven uur al wakker en heeft door dat papa naast haar ligt, dus daar kun je dan gezellig tegenaan kletsen. Na een half uurtje komt oma haar halen. Wij kunnen ook niet meer slapen, dus gaan ook naar beneden. De verse broodjes hangen aan de deur en we koken eitjes. Misschien dat we morgen verse eieren krijgen, als de kippen zin hebben om er een paar te leggen.

We kleden ons aan en vertrekken dan richting het wildpark. Er zijn verschillende dieren te zien; roofvogels, geiten, apen, herten en een heuse beer. Daarnaast is er een klein dinopark, waar Isis van onder de indruk is. Ook is er nog een sprookjesbos en een vervallen speeltuin. Als Isis de ballenbak uitprobeert, valt oma ineens om, tot hilariteit van Gerben. Het is wel heel koud, dus als we alles hebben gezien, vertrekken we weer naar het dorpje.
We lunchen in een konditorei. Gerben en oma een flammkuchen, opa een plank met brood en beleg, Rianne een tosti en Isis een vruchtengebakje. Na het eten gaan we weer naar het huisje waar iedereen een middagdutje doet. ’s Middags brengen we weer een bezoek aan de stal en ’s avonds gaan we uit eten.

We nemen plaats bij een Beiers restaurant. Opa concludeert meteen dat we nog eens terug moeten, want hij wil gans eten, maar ook schweinshaxe. Opa bestelt dus gans, Gerben eend en Rianne en oma nemen hertengoulash. Isis krijgt vissticks. De bijgerechten die door opa vertaald waren, blijken heel iets anders te zijn. Opa mag dus wel eens een opfriscursusje Duits. Desondanks smaakt het goed. Ook Isis zit lekker te smikkelen. Als onze borden worden opgehaald, duwt Isis de ober weg, want zij heeft het nog niet op. Gelukkig blijft haar bordje staan.
Na het eten lopen we nog naar een ijswinkel. Opa en oma drinken cappucino, Gerben eet een coupe ijs. Isis hoeft niets meer, die gaat lekker zitten spelen. Als het ijs op is, gaan opa en oma de auto halen. We stappen in en rijden naar het huisje. Isis naar bed; oma, Gerben en Rianne doen nog een spelletje en om elf uur is het dan toch echt weer bedtijd.


Error When Retrieving NextGen Gallery galleries/images: $e
Total distance: 33122 m
Total time: 04:53:56

Donderdag 29 december

Vandaag slaapt Isis weer zoals normaal tot half negen. We staan rustig op en smullen weer van de verse broodjes. De kippen hadden helaas geen zin om een ei te leggen. We kleden ons weer aan en gaan dan rustig op weg naar Korbach, een dorpje verderop. We zien veel vakwerkhuisjes. Opa en oma willen nog koffie, maar opa ziet niets dat goed genoeg is. Later blijkt dat alles gewoon dicht is. Dan dus toch maar naar het drukke, sfeerloze café. Gerben en oma eten een taartje, Rianne een broodje ham. Isis smikkelt lekker mee. Als we weer buiten staan, koopt Gerben nog een curryworst. Bij de auto gaat Isis nog even op de schommel, de rest nog even van de glijbaan. We rijden terug en doen nog een paar boodschappen. Eenmaal thuis gaan opa en oma nog even wandelen. Het gezin Van der Laan doet een middagdutje. ’s Avonds eten we thuis; gebakken aardappels, gemixte groente en een gevulde rollade die helaas tegenvalt. Na het eten gaat Isis onder groot protest onder de douche. Daarna nog even spelen en dan naar bed. Gerben, Rianne en oma doen nog een potje Carcassonne en dan gaan de volwassenen ook slapen.


Error When Retrieving NextGen Gallery galleries/images: $e
Total distance: 47848 m
Total time: 03:19:09

Vrijdag 30 december

We kunnen weer een beetje uitslapen en rustig opstaan. Als iedereen is aangekleed gaan we richting Winterberg. Via een lange kronkelweg van 40 minuten komen we rond half 12 aan in Winterberg. We lopen naar het kerstmarktje waar Isis in de draaimolen mag. Wat een pret! Daarna eten en drinken we weer wat in de konditorei. Vervolgens koopt Gerben nog twee worsten op de kerstmarkt. We lopen daarna nog een stuk omhoog, maar veel is er niet te doen. We rijden weer terug naar het huisje. De Van der Laantjes doen weer een middagdutje, opa en oma maken een wandeling. ’s Avonds gaan we weer uit eten in een echt ouderwets Duits restaurant. Het is even zoeken naar een parkeerplaats en een tafel waar een kinderstoel bij past. Als we allemaal zitten kiest opa voor de forel, oma en Gerben voor jägerschnitzel, Rianne wienerschnitzel en Isis kipnuggets. We eten het lekker op en besluiten na het eten weer een ijsje te halen bij de ijswinkel. Helaas: dicht. Dan maar naar huis en op tijd naar bed, want morgen moeten we weer op tijd op om naar huis te gaan.


Error When Retrieving NextGen Gallery galleries/images: $e
Total distance: 71863 m
Total time: 03:08:37

Zaterdag 31 december
Rond half acht staan we op. We ontbijten, douchen, pakken de spullen in en om half 10 zitten we in de auto. Hier en daar is het nog wat glad, we kunnen wel nog genieten van de witte uitzichten. We rijden zonder oponthoud naar Nederland. Voor de grens eten en drinken we nog iets. De familie Van der Laan wordt thuisgebracht en opa en oma gaan ook naar huis. Nu een rustige jaarwisseling tegemoet, want we hebben het leuk gehad, maar zijn wel moe!

Door admin