Brussel, 31 december 2009

08:45 uur gaat de wekker. We douchen en vertrekken dan naar het ontbijt. Bolletjes, boterhammen, croissantjes, keus genoeg. Eieren met spek, worstjes met bonen of een kuipje nutella, voor ieder wat wils. We eten flink om de eerste uren straks door te komen.

Na het ontbijt pakken we onze spullen en vertrekken richting de Sint Michiels Kathedraal. Buiten is het koud, bewolkt, maar gelukkig ook droog. Door de bewolking worden de foto’s wat minder spectaculair, maar dat heb je in de winter. We gaan de kathedraal in en zien allerlei kerststallen staan. We lopen een rondje en zien dan ook foto’s van de bruiloft van het Belgisch kroonprinselijk paar, blijkbaar zijn ze in deze kathedraal getrouwd. Na de kathedraal lopen we verder naar het stripmuseum. We zien een grote Guust Flater staan die de weg wijst, de borden zeggen echter iets anders. Na een extra rondje gelopen te hebben, bleek Guust gelijk te hebben. We gaan het stripmuseum in en kopen twee kaartjes. Er wordt op borden uitgelegd in welke fases een stripboek gemaakt wordt. Daarna zijn er verschillende schetsen van verschillende strips te bewonderen. De meeste strips kennen we niet en daarnaast zijn de meeste schetsen ook in het Frans. Een zaal verder worden verschillende strips uitgelegd op vrolijk gekleurde borden. Er wordt iets verteld over de tekenaars, scenaristen en de verschillende soorten strips. Kuifje schijnt hier erg populair te zijn. Ook Suske en Wiske ontbreken niet. De Smurfen hebben ook een eigen hoek. Na alles bekeken te hebben, lopen we nog door de winkel. Een Kuifje-raket van 70cm? 350 euro alstublieft. Een klein beeldje van Sidonia? 50 euro alstublieft. Kortom, het is hier schreeuwend duur. Er liggen stapels stripboeken te koop, maar helaas allemaal in het Frans. Dan maar geen officiële souvenir.

We gaan weer naar buiten en lopen richting het Martelaarsplein, daarna lopen we via de Nieuwstraat naar het Muntplein om vervolgens op zoek te gaan naar Janneke Pis. Volgens de kaart in het boekje bevindt zij zich in de Beenhouwersstraat, maar na deze drie keer op en neer gelopen te hebben, hebben we haar nog steeds niet gevonden. We lezen nog eens goed in het boekje en lezen dat ze in een zijstraat van de Beenhouwersstraat staat. We lopen naar het straatje, maar zien niemand staan. We lopen nog wat verder en treffen inderdaad een gehurkte Janneke Pis aan, achter slot en grendel. We maken foto’s en filmen het tafereel. Al snel volgen er meer toeristen.

We besluiten nu op zoek te gaan naar haar broertje, Manneken Pis. Via het Beursplein lopen we naar hem toe. Hier is het een stuk drukker. We banen een weg door de toeristen en bewonderen het kleine pissende manneke. Inmiddels is het half 1 en tijd om ergens op te warmen. Tegenover Manneken Pis ploffen we neer in een café en bestellen twee warme chocomel en een Belgische Wafel. We bekijken in de boekjes waar we straks naartoe gaan.

Opgewarmd lopen we verder naar de Villers Toren en de Annessens Toren. Dit zijn overblijfselen van de eerste stadswal uit de elfde en twaalfde eeuw. Daarna lopen we naar de Grote Zavel en de Onze Lieve Vrouwe ten Zavelkerk. Het begint ons op te vallen dat Brussel best veel zwervers heeft. Na de kerk gaan we verder naar de Kleine Zavel. Hier staan beelden van Egmont en Hoorn, zij probeerden een eind te maken aan de inquisitie. Om hen heen staan nog tien beelden van andere belangrijke figuren uit die tijd, waaronder Willem van Oranje-Nassau. We hadden wat moeite hem te vinden, maar vinden uiteindelijk een beeld waar Guillaume onder staat. Frans voor Willem. Vervolgens lopen we verder naar het Koningsplein. We zien het koninklijk paleis en vanaf de heuvel hebben we een redelijk uitzicht over de stad. We besluiten naar beneden te lopen en daar iets te eten. Tot onze verbazing belanden we weer op de Grasmarkt, naast ons hotel. We eten ongezonde dingen bij de Belgische Frit’n en gaan dan naar het hotel om uit te rusten en te bedenken wat we nog kunnen doen. Brussel is een stuk kleiner dan we dachten.

We bladeren in de boekjes, kijken nog wat tv en vallen in slaap. Om 17:30 uur is het tijd om weer op pad te gaan. We lopen naar het Sint Katelijne Plein. Hier staan heel veel kraampjes met lekkere dingen, er is een ijsbaan en er staat een reuzenrad. We lopen langs de kraampjes en eindigen bij het reuzenrad. We doen eens gek en kopen twee kaartjes om drie rondjes te draaien. Bovenin hebben we een mooi uitzicht over alle verlichte gebouwen in de stad. Na het reuzenrad gaan we op zoek naar eten. We komen langs verschillende aanbevolen restaurants, maar ze zitten allemaal vol. Blijkbaar gaan er veel mensen uit eten op oudejaarsavond. Uiteindelijk vinden we een plekje op de Grasmarkt. Het restaurant heeft een Nederlandse kaart, maar het personeel spreekt alleen Frans, zelfs Engels is te moeilijk. Gerben eet mosselen, Rianne stoofvlees. Na het eten gaan we weer naar het hotel. Daar vragen waar vanavond het vuurwerk is. Dat blijkt om de hoek te zijn. In de hotelkamer kijken we naar Paul de Leeuw en de oudejaarsconference. De avond had grappiger gekund…

Om half twaalf sluiten we aan bij de massa, op weg naar het vuurwerk. Duizenden mensen hadden hetzelfde idee. We staan tussen de mensen gepropt. Gerben heeft nog een aardig uitzicht, Rianne ziet voornamelijk ruggen en achterhoofden. Tien seconden voor twaalf begint het aftellen (raar land hier) en dan barst het vuurwerk los. Brussel heeft voor erg mooi siervuurwerk gezorgd. Een kwartier later is het afgelopen en besluiten de duizenden mensen met z’n allen naar beneden te lopen. Het is even dringen, maar al snel krijgen we meer ruimte. Alle cafés zitten propvol, dus iets drinken gaat niet zo makkelijk. We besluiten naar onze kamer te gaan en nog even vanuit het raam naar het plein te kijken. Het feest gaat daar nog even door, maar door alle wandelingen hebben wij geen moeite in slaap te vallen. Gelukkig Nieuwjaar!

[ngg_gallery=44]

Door admin

2 gedachten over “Gerben en Rianne in Brussel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.