Gerben en fam Raeven in Berlijn

19 oktober, bewolkt, 10 graden.

Vandaag staat het concentratiekamp Sachsenhausen op het programma. Na het ontbijt vertrekken we meteen, want het is een hele reis ernaartoe. Via via naar Friedrichstrasse en daar met de S-bahn een reis van ruim een half uur naar Oranienburg. Hier pakken we een taxi naar Sachsenhausen, voor een schamele 6 euro.

IMG_3808.jpg

Het kamp is gratis toegankelijk. Pa is hier een jaar of 25 geleden 6 jaar achterelkaar geweest en verwacht precies hetzelfde te zien. Valt dat even tegen. De barakken zijn verwijderd, de gruwelijke film is vervangen door een nette documentaire, de overige gebouwen zijn gevuld met documentatie en resten zijn alleen te bekijken achter glas. 25 jaar geleden hadden de Oost-Duitsers dit kamp onder hun hoede en deden er weinig mee, het was nog bijna in dezelfde staat als in 1945. Het enige wat nu wel te bekijken was, waren de barakken die de Russen na 1945 hebben geplaatst, die zij gebruikten als gevangenis, dat was 25 jaar geleden nog gewoon afgesloten. Als we pa tenminste moeten geloven.

Na ruim 2 uur rondwandelen vertrekken we weer naar Oranienburg. Dit keer met de bus, voor 5,50… Het stadje is uitgestorven en er is geen voedsel te bekennen. Dan maar terug naar het centrum van Berlijn. We besluiten naar Alexanderplatz te gaan, want hier is een soort oktoberfest met dikke duitsers die veel bier drinken. We belanden in een soort grote vreetschuur met foute Duitse schlagermuziek. Arnoud en pa voelen zich helemaal in hun element. Gerben en Arnoud eten ieder een schweinshaxe, ma eet goulashsoep, pa eet witte worst en Rianne eet wiener worst. We overleggen wat daarna gaan doen. Ma en Rianne willen wel naar een museum, Arnoud heeft daar geen zin in, dus pa en hij gaan naar het Olympisch Stadion.

IMG_3813.jpg

Rianne, ma en Gerben vertrekken naar het Duits Historisch Museum. Onderweg stoppen we nog bij een beeld van Käthe Kollwitz. Daarna gaan we naar het museum. Het museum is mooi opgezet. Het begint bij de Germanen en eindigt in de huidige tijd. Het is helaas veel te veel om allemaal uitgebreid te lezen, maar het is wel duidelijk dat Duitsland een rijke historie heeft. Na het museum gaan we terug naar hotel. Pa en Arnoud zijn er al.

Rond half 7 vertrekken we naar de pizzeria aan de overkant, wat geen pizzeria blijkt, maar een luxe Italiaan. We nemen met z’n allen een schotel antipasti. Daarna nemen ma en Rianne pasta met zalm, Gerben pasta met kip, Arnoud risotto met vis en pa kalf. Arnoud en Gerben nemen daarna nog crème caramel en grappa. Na het eten vertrekken we allemaal weer naar het hotel. Tot morgen!

Route:

Bladwijzer de permalink.

3 reacties op Gerben en fam Raeven in Berlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.