Woensdag 10 juli 2013 Ponta Delgada

De wekker gaat om 06:45 uur. Tijd om op te staan. Douchen, aankleden en weer naar het ontbijt. Daarna gauw richting de haven. Na ongeveer een half uur lopen komen we 08:15 uur aan bij Pico’s Aventura. Met dit bedrijf gaan we walvissen kijken.

We krijgen eerst uitleg van de gids. Hij vertelt over de dieren die we te zien zouden kunnen krijgen en over de regels waaraan iedereen zich moet houden. Zo moet je 50 meter afstand tot dolfijnen bewaren en 100 meter tot walvissen. Als de dieren zelf dichterbij komen, is dat wel oké.

Na de uitleg krijgen we een grote regenjas en een reddingsvest om aan te trekken. Dan wandelen we met de hele groep naar de boot. We nemen plaats en vertrekken naar de open zee. Al snel zien we iets in het water springen. Het is een groep ‘gewone dolfijnen’ (niet te verwarren met flipper, dat is een tuimelaar). Ze zwemmen een stukje met de boot mee en laten zich veelvuldig zien. Na een tijdje krijgt dit tafereel toch weer het effect dat we vorig jaar met bizons in Yellowstone hadden: van “Oh kijk daar, ik zie er één!” naar “Oh ja, weer één…”

[hana-flv-player video=”https://www.glaan.nl/blog/wp-content/uploads/2013/07/Azoren_dolphin.flv”
description=”Dolphins”
player=”5″
splashimage=”https://www.glaan.nl/blog/wp-content/gallery/2013_07_10/IMG_2218.jpg”
/]

Als iedereen mooie foto’s en filmpjes heeft gemaakt gaan we nog verder weg van de kust. Na een race over het water zien we iets glinsteren. Het zijn twee potvissen. Ze zwemmen rustig door het water en spuiten af en toe water uit hun blaasgat. Na een tijdje nemen ze een duik en komen hun staarten mooi boven het water uit. De gids vertelt dat ze nu ongeveer een kilometer diep duiken.

[hana-flv-player video=”https://www.glaan.nl/blog/wp-content/uploads/2013/07/Whale-1.flv”
description=”Whales”
player=”5″
splashimage=”https://www.glaan.nl/blog/wp-content/gallery/2013_07_10/IMG_2283.jpg”
/]

De boot racet dan gauw verder naar een andere potvis. Deze heeft de duik al genomen voor we er zijn. De boot blijft nu een tijdje liggen in de hoop dat de potvissen weer boven komen. Het gedobber doet niet iedereen goed. Een oudere man begint (gelukkig in stilte) te kotsen. De kapitein van het schip heeft telefonisch contact met andere bootjes in de buurt en hoort dat er alweer ergens anders potvissen gezien zijn. Weer racen dus. (We vragen ons ondertussen af wat er met de 100 meter afstand is gebeurd).

Na een stukje varen zien we inderdaad weer een potvis. De gids geeft aan wanneer de potvis zal duiken, zodat iedereen een mooi plaatje van de staart kan schieten.

[hana-flv-player video=”https://www.glaan.nl/blog/wp-content/uploads/2013/07/Whale-2.flv”
description=”Whale”
player=”5″
splashimage=”https://www.glaan.nl/blog/wp-content/gallery/2013_07_10/IMG_2321.jpg”
/]

Na dit schouwspel racen we weer terug naar de haven. Tegen 12:00 uur zijn we terug. We krijgen een certificaat met daarop de dieren die we hebben gezien. Na dit avontuur gaan we op zoek naar lunch. We nemen plaats op een terrasje en eten een broodje. Daarna lopen we terug naar het hotel.

De middag brengen we door aan en in het zwembad. De zon begint steeds meer te schijnen, dus het is goed uit te houden. Aan het eind van de middag nog even douchen en dan weer richting haven om een restaurantje te zoeken. Rianne eet een regionale steak, dat houdt blijkbaar in dat de biefstuk is gebakken in een liter knoflook. Gerben kiest voor vijf soorten vlees. Een kok komt ieder stukje vlees apart brengen aan een grote spies. Gerben hoeft in ieder geval niet te verhongeren. Na het eten lopen we weer terug naar het hotel. Onderweg niest Gerben zo hard dat het door de haven heen galmt. Een zwerver is daar niet van gediend en begint hem overdreven na te doen. ’s Avonds schrijven we nog een verslag van de dag en gaan dan lekker slapen, morgen gaat er gelukkig geen wekker!


Sochtends
[ngg_gallery=102]
Savonds

Door admin

Eén gedachte over “Gerben en Rianne op de Azoren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.