Maandag 25 augustus, 20 graden, bewolkt.

We doen deze ochtend rustig aan. Door onze verbrande huid is het moeilijk om op onze zij te liggen en slapen wilde dus niet de hele nacht lukken. Opstaan, douchen, ontbijten. Rond 11:45 vertrekken we richting Bayeux.

Als eerste gaan we naar het tapijt. We moeten even in de rij staan, maar als we eenmaal onze kaartjes hebben kunnen we snel doorlopen. Helaas mogen we geen foto’s maken. We krijgen een Nederlandse audioguide en lopen dan de gang in waar het tapijt hangt. Het hangt achter glas en is gedimd verlicht. De audioguide vertelt scene na scene wat er precies te zien is. Het tapijt vertelt over de verovering van Engeland door de Normandiërs, Willem de Veroveraar in het speciaal. Vele details zijn te zien op het tapijt. Erg indrukwekkend om te zien. Na het tapijt lopen we door naar de expositieruimte. Hier hangen posters met uitleg over Engeland en Normandië in die tijd. Ook wordt verteld waar het tapijt heeft gehangen in de loop der tijd. Het is ook meerdere malen onderzocht. Onderzoekers zijn het er nog steeds niet over eens waar en door wie het tapijt is gemaakt. Ook zijn ze het er niet over eens of het tapijt de waarheid vertelt of propaganda is voor Normandië. Er zijn zelfs onderzoekers die beweren dat het propaganda is voor Engeland. Na dit alles bekeken te hebben kijken we nog even rond in het winkeltje. Er liggen leuke tassen met borduursel van het tapijt erop, slechts voor 80 euro. Een leuke suikerpot is er al voor 30 euro. Leuk om naar te kijken, maar we lopen toch maar door.

Na het tapijt lopen we naar het Musée Mémorial de la Bataille de Normandie. Voor ons een mooie samenvatting van wat we allemaal hebben gezien op de D-day stranden. Ook hier mogen er binnen geen foto’s gemaakt worden. Het museum vertelt alles chronologisch met veel visuele ondersteuning. Er zijn veel foto’s, wapens, uniformen, voertuigen en andere resten uit de Tweede Wereldoorlog te zien. Er wordt precies verteld welke operaties wanneer en waar plaatsvonden en welke divisies daarmee te maken hadden. Het is eigenlijk te veel om allemaal te lezen. We krijgen nu wel een indruk van wat er allemaal nodig is om oorlog te voeren. Er komt ontzettend veel bij kijken. Een aardig onderdeel in het museum was het gedeelte over de journalisten in de oorlog. De censuur waar ze mee te maken hadden en hoe zij het beeld aan de bevolking konden vormen. Na alles bekeken te hebben, wachten we tot de film begint. De film vertelt over de bevrijding van Normandië met veel originele beelden. Ook wordt verteld hoe de Duitsers daarop reageerden. Een van de betere films die we over de oorlog gezien hebben. Na de film kijken we nog even in het winkeltje en lopen dan door naar het centrum van Bayeux.

IMG_3233.jpg

We nemen een kijkje in de kathedraal. Deze kathedraal werd 1077 in het bijzijn van Willem de Veroveraar ingewijd. Het is een enorm gebouw. We lopen rond, bekijken het glas-in-lood, de beelden, en nemen ook een kijkje in de crypte.

Na de kathedraal lopen we door het centrum. Het bestaat eigenlijk uit twee lange winkelstraten. We kijken in de winkeltjes en kopen 2 belegde baguettes. Die eten we op en lopen dan weer verder door de winkelstraten. Eigenlijk is Bayeux niet zo groot en zijn er niet heel veel bezienswaardigheden. Rond half 6 lopen we naar de auto en besluiten daar weer terug te rijden naar Houlgate.

We hebben geen zin in boodschappen en koken en kijken daarom in Houlgate of we terecht kunnen bij 1900, een restaurant dat in de michelingids staat. Het is nog dicht, dus gaan we eerst terug naar het appartement. Daar gamen we nog wat en gaan dan rond 8 uur terug naar het restaurant. Nu is het wel op en het is al aardig vol. We nemen plaats en bestellen. Gerben eet vooraf een garnalensalade, Rianne warme geitenkaassalade. Als hoofdgerecht heeft Gerben een mix van lamsvlees met witte bonen en broccoli. Rianne heeft een biefstuk in camembertsaus en friet. Als toetje neemt Gerben een tarte tatin, Rianne een ananassorbet. Na het eten wachten we erg lang op de rekening en het wisselgeld, en gaan dan rond half 11 weer terug naar het appartement. Hier kijken we nog Transformers, met je verstand op 0 best een leuke film.

Slaap lekker en tot morgen.

Route:

Door admin

2 gedachten over “Gerben en Rianne in Normandië”
  1. Jullie nemen wel slechte films mee op vakantie zeg. :D
    Maar zo te lezen hebben het jullie lekker genoten in Normandië!
    Vond het een leuk verslag om te lezen, ’t las lekker weg en heb een paar keer hardop zitten lachen omdat ik me sommige situaties al helemaal voor me zie!

    Ben benieuwd naar het volgende verslag. :)

  2. Wat een gezellig verslag van jullie vakantie. Sommige dingen zijn eigenlijk te vies om te lezen, maar gelukkig kwam dat maar weinig voor. Mn geschiedenis is weer wat opgehaald. Ik hoop voor de veiligheid van de mensheid, jullie beiden en mezelf dat Gerben wat aan zn rijvaardigheid gaat doen, een gestresste Rianne is geen pretje lijkt me…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.