Dag 2, dinsdag 5 mei 2009, New York City, New York

Tijdverschil. Een leuk fenomeen. Rianne wordt al om half 3 even wakker (half 9 in Nederland), om 4 uur worden we allebei wakker. Even na zessen besluiten we dan toch maar op te staan. Rianne schrijft het verslag van de vorige dag en ondertussen kijken we nog even tv. De weersverwachting ziet er niet goed uit. 55F (een graad of 13) en regen. Het nieuws laat zien dat er iemand is vermoord in Newark en dat er in NYC een gala is voor invloedrijke mensen, onder andere zullen Michelle Obama en Oprah Winfrey zich laten zien. We douchen en gaan naar beneden. In de lift is het nog even wennen dat B voor Basement staat en dat 1 de begane grond is. Rond kwart voor 8 staan we buiten.

Regen, regen en nog eens regen. Het is erg bewolkt, er staat een koude wind en het regent dus. De winkels zijn nog niet open, dus we kunnen nog geen paraplu kopen. NYC is geen mindere bouwput dan Amsterdam dus gelukkig zijn er veel steigers waar we onderdoor kunnen lopen. We besluiten richting het Empire State Building te lopen. Onderweg kopen we nog wat ontbijt; orange juice, 2 chocolate croissants, een blueberry muffin en een banana nut muffin.

Bij het Empire State Building worden we aangehouden door een man. Hij doet erg z’n best om ons over te halen een kaartje te kopen voor de hop on-hop off bus. Voor 44 dollar pp worden we rondgereden door lower Manhattan en voor slechts 54 dollar pp door lower en upper Manhattan. Dat is toch even meer dan 100 dollar voor een rondrit in een open bus… Hij laat ons zien waar we het Empire State Building in kunnen, maar krijgen te horen dat je 0,0 zicht hebt. Ook een beetje zonde van de 40 dollar. Volgens de man nog meer reden om met de bus mee te gaan. We zeggen dat we nog moeten ontbijten en dat we er dan over na zullen denken. Hij zal ons dan wel laten zien waar we goed kunnen ontbijten. Vervolgens schrijft hij nog z’n naam in de folder voor het geval we besluiten mee te gaan. Hij wil namelijk wel de commissie ontvangen. Mensen moeten hier echt hard werken voor hun geld.

We lopen gauw weg richting de public library. In de film The Day After Tomorrow schuilen ze in deze bibliotheek. Het is niet echt te herkennen. De bibliotheek gaat open om 11 uur, het is nu net 9 uur, helaas. We lopen door naar Grand Central Terminal. Het is een prachtig gebouw met kroonluchters en andere versieringen. En bovenal, ontzettend schoon. We maken wat foto’s, natuurlijk ook van de beroemde klok op het informatiehuisje en lopen daarna richting de metro. We kopen 2 kaartjes voor 4 ritten voor 7 dollar per stuk.

We pakken de metro richting lower Manhattan. In de metro hangt het vol met reclames voor hulp tegen depressiviteit en alternatieven voor abortus. Ook hangt er een waarschuwing; als je het metropersoneel aanvalt, kun je 7 jaar in prison gaan zitten. Idee voor de NS? We stappen uit in de buurt van Ground Zero. Het is een grote bouwput. We worden er door verschillende mensen op gewezen dat we vanaf de eerste verdieping van de Burger King een overzicht van de bouwput kunnen krijgen. Inderdaad, we zien nog de resten van een ingestorte parkeergarage en de beginselen van een nieuwe metrolijn (een stuk steviger dan de Noord-Zuidlijn). Het is niet voor te stellen hoe hoog het WTC moet zijn geweest. De gebouwen die er nog staan zijn al ontzettend hoog, laat staan dat het WTC nog eens 4 keer zo hoog was.

We lopen door naar de Trinity Church. We mogen geen foto’s maken, wat er is een kleuterklasje bezig. Ze zijn aan het zingen; He’s got the Whole World in his Hands en What a Wonderful World. We lopen een rondje en gaan dan verder richting Wall Street. Er staat een hoop beveiliging, maar verder is het maar een smal straatje. We lopen verder richting het water en hopen daar uitzicht te hebben op de Brooklyn Bridge. Door de bewolking heen zien we iets dat op de brug lijkt. We lopen verder richting de ferry voor het Vrijheidsbeeld. Ook dat is verstopt achter de wolken. We kopen kaartjes voor de ferry en lopen naar de ingang, waar geen rij is. Regen kan ook een voordeel hebben. We mogen onze jassen weer uit doen, riem af, horloges af, tassen door de scanner en we worden weer goedgekeurd. We moeten rennen om nog mee te kunnen met de ferry. Dat ging snel. We varen richting Liberty Island en bekijken daar het Vrijheidsbeeld. Het beeld zelf mag je sinds 9-11 niet meer in en er is geen uitzicht, dus we betalen niet om op de sokkel te mogen staan. We lopen nog een rondje, rusten nog wat op een bankje, verbazen ons over de scholieren die op slippers lopen en gaan dan weer naar de boot. We varen verder naar Ellis Island. Aan het begin van de 20e eeuw kwamen hier alle immigranten binnen. Er zijn veel foto’s en gegevens over de immigratie van de VS. We lopen nog even door de gift shop en gaan dan weer verder naar de boot.

Eenmaal terug op Manhattan lopen we naar de metro. We beginnen onze voeten aardig te voelen. We pakken de metro richting het hotel en aldaar rusten we een uurtje uit. We kijken nog even tv en het valt ons op dat er erg veel reclame is tegen roken en voor nieuwe medicijnen. Op bijna iedere zender is er een tv-show met een Judge. Rianne verruilt haar All Stars voor haar bergschoenen en we lopen met frisse zin naar de metro.

Inmiddels is het bijna 4 uur en het is gestopt met regenen, de wolken zijn helaas niet verdwenen. We pakken de metro naar Central Park en besluiten er een stukje doorheen te lopen. Er lopen veel eekhoorns en weinig mensen. Op een gegeven moment zien we een groep mensen bij elkaar staan. We lopen ernaartoe om te kijken wat er is. Een vrouw houdt ons aan en zegt tegen ons dat we moeten doorlopen omdat we in de achtergrond staan van een opname voor een tv-serie. Hier hadden we al op gehoopt! Er worden zoveel series en films opgenomen in New York, dat we hoopten er iets van te zien. En ja hoor, Law & Order Special Victims Unit wordt nu opgenomen. We zien Ice-T en Richard Belzer staan. Ze nemen dezelfde scene wel 4 keer op. Wat een gedoe is dat. Er zijn ontzettend veel mensen mee bezig. Iedereen die in beeld komt is een acteur of een officiële figurant. We blijven even kijken en besluiten dan weer verder te lopen.

We nemen nog wat foto’s van het beroemde New York Plaza en kijken of we daar toevallig nog meer beroemdheden zien. Een stukje verderop staat de Trump Tower. We nemen weer een hoop foto’s, kopen een hot dog en lopen dan verder richting Bloomingdale’s, ook wel Bloomies genoemd. We gaan even naar binnen. Het lijkt een beetje op LaFayette in Parijs, maar dan zonder mooie versieringen. We rusten nog even uit op een bankje en besluiten dan een restaurantje op te zoeken.

Na bijna een uur lopen, een zere rug en zere voeten zijn we weer op Times Square beland. We lopen een restaurant in en gaan uitgeput zitten. We krijgen onze eigen ober die zich voorstelt met weer die typische Amerikaanse beleefdheid “goodevening, my name is John and I’ll be your waiter for tonight”. Hij doet erg z’n best doet ons alles goed uit te leggen. Gerben kiest voor kip met aardappels en broccoli. Rianne voor kip met pasta. De cola wordt weer gratis bijgevuld en onze ‘persoonlijke’ ober komt weer regelmatig vragen of alles naar wens is. We krijgen bijna ons bord leeg, betalen de rekening en lopen dan weer richting hotel.

Nog even een warme douche en op tv zien we dat het Vrijheidsbeeld op 4 juli 2009 weer helemaal opengesteld wordt. Dat hebben wij weer. Na deze vermoeiende dag vallen we lekker in slaap, morgen gaan we met de auto op pad.

[ngg_gallery=21]

Door admin

4 gedachten over “Gerben en Rianne in USA en Canada”
 1. Zo, het heeft me 1½ uur gekost om het hele verslag te lezen. Jullie hebben aanzienlijk genoten daar!
  Leuke opmerkingen ook in het verslag verwerkt! :D
  Maar hebben jullie daar nou ook iets gezonds gegeten? Steak, burgers, dontus, siroop, etc.
  Ik vond de foto’s uit Boston, Washington & die van de watervallen het mooiste! Wel balen dat het weer niet overal even mooi was.

 2. Wauw, wat een geweldige vakantie hebben jullie gehad. Leuke dingen gedaan, mooie dingen gezien, cultureel gedaan, parkeerkaartje verstopt dat je later weer vond, lekker gegeten, sportief gefietst… Super, het maakt me nieuwsgierig, misschien ook zelf ns gaan kijken?
  Nu maar aftellen tot de volgende vakantie…

 3. Ik ga dit wel in delen lezen maar alvast zeggen dat ik nu al hard moet lachen af en toe :D En foto’s zien er natuurlijk ook goed uit :)

 4. Hoihoi!

  Ben net klaar met alles lezen, toe maar! En hoe vonden jullie de vakantie nou? :P Leuk verslag en mooie foto’s, jammer van al die regen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.