Dinsdag 21 augustus 2012
Yellowstone National Park

Na een hele koude nacht gaat de wekker om 7 uur. Het koelt hier ’s nachts af tot net boven het vriespunt en de cabin is nou niet wat je zegt goed geïsoleerd. Het is dus nogal een opgaaf om onder de warme dekens weg te gaan. Zelfs omdraaien in bed is lastig, omdat je kussen zo koud is waar je niet gelegen hebt. Met het uitzicht op een warme douche lukt het ons toch uit bed te komen.

Vandaag is het zuidelijke deel van Yellowstone aan de beurt. We zijn vroeg opgestaan, omdat de dieren net na zonsopgang het best te zien zijn. Lange broek en vest aan, een muts en handschoenen waren niet overbodig geweest… Dat het erg mistig zou zijn, was ons niet verteld. Niet te hard rijden dan maar. Onderweg komen we weer bizons tegen. Dit keer zelfs op de weg. We wachten met de andere auto’s tot de bizons de weg zijn overgestoken en rijden dan verder.

Vulkanische gebieden kunnen vier verschillende kenmerken laten zien: mud pots (borrelende modder), hot springs (ze zien eruit als uitnodigende turkooizen zwembaden, maar de damp laat zien dat ze toch best een beetje heet zijn), geisers (dampende gaten die af en toe water uitspugen) en fumeroles/steam vents (net zoiets als geisers, maar ze beperken zich tot de damp, ze spugen geen water uit). Yellowstone heeft al deze vier kenmerken. Wat jammer is aan deze wonderen der natuur, is dat ze enorm stinken. Ze doen denken aan rottende eieren en aangebrande omeletten.

Als eerst komen we bij Salphur Caldron en Mud Volcano. Voornamelijk borrelende modder dus. De lucht is nog redelijk neutraal, het valt nog mee met de rottende eieren.

[hana-flv-player
video=”https://www.glaan.nl/blog/wp-content/uploads/2012/09/MudPool1.flv”
description=”Mud pot”
splashimage=”https://www.glaan.nl/blog/wp-content/gallery/2012_08_21/IMG_1043.jpg”
/]

Daarna rijden we door naar een supermarkt om wat ontbijt te halen. Volgende stop: West Thumb Geyser Basin. Hier zijn verschillende hot springs en fumeroles te zien. Het is nog steeds erg koud en de dampen van de hot springs zijn dan eigenlijk wel aangenaam, ze stinken hier niet zo. Bij al dit soort bezienswaardigheden zijn houten paden aangelegd waar je absoluut niet vanaf mag. De grond kan hier erg heet zijn en je schoen kan zomaar wegsmelten. Het hete water zorgt binnen 15 seconden voor derdegraads brandwonden. Goed opletten dus. Natuurlijk wordt Rianne bijna door een dikke Duitser de levensgrote kookpot ingeduwd, maar gelukkig was ze al op haar hoede toen ze hem zag en hoorde. We lopen een rondje van een kleine kilometer, nemen foto’s, maken filmpjes en gaan dan weer naar de auto.

We rijden door naar Old Faithful Geyser. Van deze geiser is ongeveer te voorspellen wanneer hij uitbarst. Ongeveer om de tachtig minuten. Als we aan komen rijden, barst hij natuurlijk net uit. Dat wordt bijna anderhalf uur wachten. We kijken rond in het visitor center en nemen dan bij de geiser plaats op een bankje in de zon. Het begint aardig op te warmen. Ongeveer tien minuten eerder dan voorspeld begint er water uit de geiser te borrelen. Even later spuit het water tot hoog in de lucht. Na drie minuten is hij klaar en beginnen we aan onze wandeling door de Upper Basin Geyser. We zien verschillende geisers en hot springs. Na ongeveer een half uur wandelen gaan we weer naar de auto.

[hana-flv-player
video=”https://www.glaan.nl/blog/wp-content/uploads/2012/09/OldFaithfull.flv”
description=”Old Faithful en Upper Geyser Basin”
splashimage=”https://www.glaan.nl/blog/wp-content/gallery/2012_08_21/IMG_1145.jpg”
/]

Nu is de Black Sand Basin aan de beurt. Weer een hoop geisers en hot springs. De zon schijnt volop en de temperatuur is weer rond de 25 graden. De geuren uit de hot springs zijn nu duidelijk te ruiken, gatver! We worden er misselijk van. Volgens Gerben zijn het gewoon de toeristen die lopen te ruften. Het volgende punt is Biscuit Basin. Het is weer meer van hetzelfde, de shock and awe zijn een beetje voorbij. Het net zoals met de elks en bizons, ze zijn wat minder bijzonder als je ze meer dan drie keer tegenkomt.

[hana-flv-player
video=”https://www.glaan.nl/blog/wp-content/uploads/2012/09/Diverse.flv”
description=”Black sand en Midway Geyser Basin”
splashimage=”https://www.glaan.nl/blog/wp-content/gallery/2012_08_21/IMG_1163.jpg”
/]

Verder naar de Grand Prismatic Spring. We lopen weer rond, foto’s, filmpje en op naar het volgende punt. Via een kleine omweg komen we langs de Great Fountain Geyser en de Fountain Paint Pot. Het laatste is een soort roze modderpoel. Na deze stop gaan we verder naar de Artists Paintpots. Het is weer een flinke wandeling, Rianne kan niet meer, dus Gerben gaat alleen. De wandeling was langer dan hij dacht, dus ook hij voelt het flink in z’n voeten. Het is misschien nog wel vermoeiender dat je hier steeds in en uit de auto moet stappen.

[hana-flv-player
video=”https://www.glaan.nl/blog/wp-content/uploads/2012/09/FountainPaintPot.flv”
description=”Fountain Paint Pot”
splashimage=”https://www.glaan.nl/blog/wp-content/gallery/2012_08_21/IMG_1229.jpg”
/]

[hana-flv-player
video=”https://www.glaan.nl/blog/wp-content/uploads/2012/09/Beestjes.flv”
description=”Beestjes”
splashimage=”https://www.glaan.nl/blog/wp-content/gallery/2012_08_21/IMG_1257.jpg”
/]

[hana-flv-player
video=”https://www.glaan.nl/blog/wp-content/uploads/2012/09/Artist.flv”
description=”Artists Paintpots”
splashimage=”https://www.glaan.nl/blog/wp-content/gallery/2012_08_21/IMG_1260.jpg”
/]

We rijden naar het visitor center bij de Canyon Lodge. Het avondprogramma gaat over bizons, wellicht is dat interessant. We lopen weer naar de auto en rusten even kort uit in de cabin. We douchen de rottende-eieren-aangebrande-omelet-zwavel-lucht van ons af en gaan dan eten. Na het eten rijden we naar de Grand Canyon van Yellowstone. Twee dagen geleden zijn hier nog grizzlyberen gezien, dus wie weet zien wij er ook een. Helaas, geen beren. Wel een mooi uitzicht op de canyon en de watervallen. Op weg naar de cabin zien we wel wat elks in het bos staan.

[hana-flv-player
video=”https://www.glaan.nl/blog/wp-content/uploads/2012/09/Canyon.flv”
description=”Grand Canyon van Yellowstone”
splashimage=”https://www.glaan.nl/blog/wp-content/gallery/2012_08_21/IMG_1271.jpg”
/]

[hana-flv-player
video=”https://www.glaan.nl/blog/wp-content/uploads/2012/09/Beestjes2.flv”
description=”Elks”
/]

In de cabin zetten we de foto’s van vandaag vast op de laptop en gaan daarna richting het amfitheater om wat over bizons te leren. Het gaat voornamelijk over de geschiedenis van de bizon. Ooit waren er miljoenen, tot die gemene Europeanen kwamen opdagen. Zou die ranger wel snappen dat hij degene is die van die Europeanen afstamt? In 1902 waren er nog maar 25 bizons in Noord-Amerika, in het wild dan, want er waren er nog een hoop op de ranches. Dit feit maakt het wel iets bijzonderder dat wij zoveel bizons hebben gezien. Op zich is het een interessant verhaal, maar net als alle andere rangers eindigt ook deze met een propagandaverhaal over het redden van de planeet.

Morgen bekijken we het noordelijk deel van Yellowstone. Weer vroeg op om naar de Lamar Valley te rijden, daar zijn de afgelopen dagen veel beren en wolven gezien. Hopelijk iets minder koud deze nacht…

Avondeten:
Canyon Lodge Cafeteria
Gerben: tortellini met kip
Rianne: penne bolognese


[ngg_gallery=88;
gpxelevation=show;
maptypecontrol=hierarchical]

Savonds:
[ngg_gallery=88]

Door admin

2 gedachten over “Gerben en Rianne in West USA”
  1. Zo, alles gelezen en bekeken!
    Bryce is wel erg mooi om te zien, net als monument valley! Zeker met zonsop- of ondergang.
    De modderpoelen en zwavelputten uit Yellowstone herken ik wel (maar dan uit Nieuw-Zeeland), ik ruik ze ook weer als ik de beschrijving lees.
    Ik mis wel foto’s van eten. ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.